Hoppa till innehåll
Börsen idag

Blanka aktier

Att ligga kort och blanka aktier är snabbt på väg att bli vanligt förekommande. Blankning innebär att man handlar med aktier som man egentligen inte äger i hopp om att kunna göra vinster när priserna sjunker. I motsats till de typiska aktieköpsstrategierna, där man strävar efter att aktievärdena ska öka, vill blankare i stället att de ska sjunka. Genom att ägna sig åt denna praxis och satsa på fallande marknadstrender kan smarta investerare få betydande avkastning med minimal ansträngning.

Genom att investera på marknaden kan du skapa rikedomar och trygga din ekonomiska framtid. Det finns en mängd olika strategier, från köp av aktier, fastighetsinvesteringar eller blankning. Kortförsäljning innebär att man lånar en aktie som man tror kommer att minska i värde och säljer den till det nuvarande priset. När aktiekursen sedan minskar köper man tillbaka den för ett lägre belopp och håvar in vinsten!

Daytrading
börsen idag logo

Blanka aktier - så fungerar det

Det önskade resultatet är att tjäna pengar när aktiekurserna sjunker. För att göra detta lånar du aktier som du förväntar dig kommer att minska i värde och säljer dem sedan i hopp om att köpa tillbaka dem till ett lägre pris senare. Denna process kallas för att ta en kort position, men den är förenad med villkor eftersom dessa lånade aktier så småningom måste återlämnas. När kostnaden sjunker från vad som ursprungligen betalades för aktierna finns din vinst!

När du blankar aktier är den potentiella risken oändlig eftersom det inte finns någon gräns för hur mycket en aktie kan öka i värde. Å andra sidan är dina vinster begränsade eftersom en aktie inte kan vara värd mindre än noll. Följaktligen är det viktigt för investerare att ha ett asymmetriskt perspektiv på sina risker när de ägnar sig åt denna verksamhet.

Vad är blankning?

Kortförsäljning är en spekulativ investeringsstrategi som innebär att man förutspår om aktiemarknaden kommer att stiga eller sjunka. Det är ett avancerat företag och bör endast försökas av erfarna investerare eftersom det innebär en betydande risk. Kortförsäljning innebär att man lånar aktier som man tror kommer att minska i värde och sedan erbjuder dem till en köpare till den aktuella marknadskursen. Genom att blankning av dessa aktier gör du i princip en investering med förhoppningen att de kommer att fortsätta att sjunka tills det är dags att lämna tillbaka dem och återköpa dem till en billigare kostnad – vilket innebär att din vinst är den skillnad som finns mellan dessa två priser.

Varför kallas det ”short selling”?

Om du satsar mot marknaden och gör vinster när priserna sjunker kallas det för blankning eller short selling. Att ”gå lång” innebär däremot att man köper en aktie med förväntningar om att dess värde kommer att stiga med tiden.

Vilka bolagsaktier går att blanka?

Även om många företag tillåter blankning av aktier, är vissa mer använda än andra. De aktier som tenderar att bli mest blankade är de som har rykte om sig att vara högriskinvesteringar. Det är dock viktigt att komma ihåg att det är endast när ett företag tillåter sina aktieägare som de kan utnyttja detta alternativ för kapitalförvaltning. Du kan hitta ett index över alla företag som tillåter blankning på Aktiemarknadsnämndens webbplats; Haussebolag AB, Gulliverförsäkringar och Finansbanken toppar denna lista som föredömliga exempel!

Hur fungerar äganderätt vid blankning?

I stället för att sälja en aktie till någon annan innebär blankning att man lånar aktien från en annan person och sedan säljer den vidare. Denna åtgärd ger dig inte äganderätt till aktien, utan ditt enda ansvar är att återlämna aktierna när de är köpta. När det sker lämnar du helt enkelt tillbaka dessa lånade aktier till deras rättmätiga ägare!

När aktiekursen sjunker kan du köpa tillbaka aktierna till ett lägre pris. Skillnaden mellan vad du sålde dem för och köpte tillbaka dem är din vinstmarginal. Kortförsäljning är ett utmärkt sätt att tjäna pengar i en björnmarknad, men det är förenat med betydande risker eftersom det inte finns någon gräns för hur högt aktiekurserna kan stiga.

Vilka aktier går att blanka?

Aktieägarna måste ge sitt godkännande för att företag ska få blankning av aktier, men detta är fortfarande den mest populära investeringen på aktiemarknaden på grund av dess höga risk. Om du är intresserad av vilka aktier som får säljas korta är det bara att ta en titt på antingen Börsmyndighetens webbplats eller på FSA:s register. Bland de populära blankade aktierna finns aktier från företag som Shell, BP och Tesco. Dessutom erbjuder vissa fonder blankoaktier, som gör att du kan sälja aktier utan att äga dem. Blank Shares kan användas för både lång- och blankförsäljning.

Hur länge kan man blanka aktier?

Som aktieägare kan du göra blankningar så länge företaget tillåter det. Även om vissa företag inför begränsningar för hur länge deras investerare kan göra detta, har de flesta av dem inga sådana begränsningar. Det är viktigt att komma ihåg att under den tid som din aktie blankas är du inte ansvarig för eventuell avkastning från den. Det är långivarens ansvar att återlämna den lånade andelen i tid och i sin helhet. Blankoaktier kan behållas så länge du vill, eftersom de erbjuder ett mycket mer flexibelt tillvägagångssätt än traditionella investeringar. Blankoaktier kan också säljas när som helst under löptiden.

Så går det till att blanka aktier

Innan du kan sälja en aktie är det viktigt att du läser och förstår det standardiserade avtalet mellan de båda parterna. Detta avtal kommer att beskriva de förväntade åtagandena från varje partner och bör skickas till din mäklare eller bank för godkännande. Dessutom kan kreditavtal också behöva tillhandahållas innan en affär kan slutföras.

För att kunna sälja en aktie är det viktigt att vara utbildad och förberedd. Se till att du har alla nödvändiga papper i ordning, annars kan det sluta med att du i stället för att tjäna på dina aktier blir skyldig banken eller mäklaren pengar. När alla papper är på plats kan du skicka in en order till din mäklare eller bank och vänta på att den ska fyllas i. Blankoaktier tar vanligtvis några dagar eller veckor innan de säljs, så se till att du håller koll på utgångsdatumet och glöm inte att lämna tillbaka dem i tid!

Börsen Idag

Varför ska jag blanka aktier?

Att investera i aktier som förutspås förlora i värde, så kallad blankning, görs ofta antingen för att skydda sig eller för att förutse aktiens framtid på kort sikt.

Spekulanter gör en kalkylerad gissning om att aktier snart kommer att minska i värde. Om deras förutsägelse är felaktig kommer de att tvingas köpa tillbaka aktien till ett högre pris, vilket leder till en förlust av pengar. Den här tekniken används vanligtvis under kortvariga perioder; annars kan det bli kostsamt om man inte har något annat val än att vänta på att priserna ska sjunka innan man köper tillbaka aktierna. Även om aktierna inte tillhör dig måste du ändå betala avgifter för att låna dem, men observera att detta kan bli dyrt om det tar för lång tid. En annan anledning till att människor överväger att blankning av aktier är i säkringssyfte. Antag att du äger aktier i ett företag och vill ta en del vinster om dess värde skulle sjunka samtidigt som du behåller äganderätten till dina nuvarande innehav – denna strategi möjliggör just detta! Dessutom kan man använda en sådan teknik för att minska potentiella förluster utan att behöva sälja sina egna intakta aktieinnehav.

börsen idag logo

Blanka aktier Avanza utan erfarenhet

Avanza är en av flera mäklare som erbjuder möjligheten att blanka aktier. De är dock väldigt hårda och det gäller att du har allt i sin ordning innan du får skriva under ett kontrakt. Processen är också ganska komplicerad och det rekommenderas att du har viss kunskap om aktiemarknaden innan du försöker investera i blankningsbara aktier.

Leta reda på en aktie

När du når fram till glossingstadiet kan det inte bli lättare. Det är bara att söka upp den aktie som intresserar dig och lägga en säljorder – så enkelt är det!

Så funkar blanka aktier Nordnet

Nordnet är en välkänd finansiell plattform som erbjuder en rad olika alternativ som Avanza, som gör det möjligt för dig att blankas aktier. Det är klokt att undersöka de olika mäklare som finns tillgängliga och avgöra vilken som bäst passar dina behov. Alla har sina egna fördelar och nackdelar; Nordnet står som en av de bästa plattformarna när det gäller sparande och investeringar – så om du är på jakt efter lukrativa aktier kan detta vara precis vad du har letat efter! Att skapa ett konto tar bara några minuter – kom igång nu!

Köpa blanka aktier ISK

ISK erbjuder en anmärkningsvärd möjlighet för investerare att öka sitt kapital på börsen idag. Det är möjligt att sälja aktier, men processen kan vara komplicerad och svår eftersom man inte kan blankas över natten – man måste sälja sina aktier under dagtid, vilket kräver snabbhet i beslutsfattandet. Detta gör det mer komplicerat att generera vinster, men ändå uppnåeligt med beslutsamhet!

Lägg en säljorder

När du upptäcker en aktie som lämpar sig för blankning är det dags att placera din säljorder. När du gör det kommer ett minus att dyka upp på ditt kontoutdrag. För att täcka positionen och eventuellt dra nytta av förbättrad prissättning längre fram, köp tillbaka dessa aktier – antingen lika mycket eller mer än tidigare! Oroa dig inte för pappersarbete eller administrativa åtgärder eftersom de tas om hand av pålitliga mäklare som Avanza och Nordnet. Se till att du väljer en ansedd mäklare som du kan lita på när det gäller alla aspekter av hanteringen av denna transaktion.

När är det bra att blanka aktier?

När du gör rätt kan blankning vara en otroligt lönsam strategi för att tjäna pengar. Eftersom du kan dra nytta av både nedåt- och uppåtriktade rörelser i aktiekurserna finns det potential att snabbt få stora vinster. Om en organisation till exempel avslöjar ogynnsamma nyheter som får deras aktiekurs att sjunka i värde – då är detta ett utmärkt tillfälle för dem som vill dra omedelbar fördel av detta genom att sälja av aktierna och lösa in dem till ett lägre pris när det är möjligt. På samma sätt fungerar blankning bäst när man anser att ett företag har överprissatt sina aktier i jämförelse med vad de faktiskt är värda på marknaden.

Om du till exempel investerar i en aktie för 50 kronor och senare säljer den till ett högre pris på 100 kronor har du gjort en imponerande vinst på 50 kronor på varje aktie – bortsett från courtage och ränta. Sådana vinster kan verkligen räknas upp med tiden.

När blanka aktier är ett sämre val

Ibland kan vara otroligt fördelaktigt, men när det går fel är det en mycket farlig metod för att samla rikedomar. När aktier ökar i värde efter att du har blankat dem kan förlusterna bli överväldigande. Ett utmärkt exempel på detta är att investera i ett företag som nyligen har delat positiva nyheter och vars aktiekurs förväntas stiga kraftigt – en ogynnsam situation för dem som vill tjäna pengar genom att blankning av dessa aktier. Om vi säger att aktiekursen går från 100 kronor till 200 kronor per aktie under låneperioden, och någon använder 100 000 kronor för att köpa tillbaka en aktie, måste personen i stället köpa tillbaka aktierna för 200 000 kronor. Personen har då vunnit 100 000 kronor plus olika avgifter på blankningen, vilket är en stor vinst.

börsen idag logo

Hur tar man reda på vilka aktier som är mest blankade?

För att hitta de aktier som har flest blankningar kan man besöka plattformar som London Stock Exchange eller New York Stock Exchange och utnyttja deras listor med alla företag som tillåter blankning, tillsammans med uppgifter om hur många aktier som har sålts. Vidare kan webbplatser för finansiella nyheter som Bloomberg eller Reuters användas för att identifiera dessa mest blankade aktier.

En snabb guide till blanka aktier 10 steg

Alla aktier är inte godkända för blankning

Om du bestämmer dig för att delta i blankning är det viktigt att du gör en grundlig undersökning innan du investerar. Det är inte alla aktier som kan säljas med denna metod – hos Avanza finns det till exempel en fastställd lista över företag som tillåter sådana transaktioner. Beroende på vilken mäklare man väljer att använda sig av med andra etableringar kan en investerare behöva hitta någon som lånar ut sin aktie. Det säger sig självt att aktiehandel innebär inneboende risker, men när man är ordentligt informerad och förberedd i förväg kan dessa risker minskas enormt och närma sig noll!

Går det att blanka aktier med ett ISK konto?

Tyvärr kan du inte använda ett ISK-konto för att blanka aktier. Skatteverket har uttryckt sitt motstånd mot denna idé och det är inte heller möjligt genom en KF kapitalförsäkring. Oavsett om du blankar eller lånar ut aktier ska, utifrån kontantprincipen, vinstskatt betalas på alla vinster som erhålls från sådan verksamhet. Detta fungerar på samma sätt även om du vill börja med daytrading.

Hur påverkas aktiekursen av blankning?

Blankning har stor betydelse för värdet på ett företags aktier. Detta beror på att när någon blankar aktier gör han eller hon en kvalificerad gissning om att priset kommer att sjunka. Om deras förutsägelse visar sig vara korrekt drar de nytta av denna teknik, men om värdet istället stiger – i stället för att sjunka – upplever dessa handlare förluster.

Detta tillvägagångssätt kan ha skadliga effekter för både företag och investerare, eftersom när många människor börjar blankning av aktier samtidigt, är det mindre sannolikt att deras kostnad kommer att stiga och större möjlighet att de störtdyker på grund av det marknadstryck som skapas av all aktivitet …

Daytrading

Detta händer vid blankning

När man förhandlar om en kort försäljning finns det många juridiska nyanser som man måste tänka på så att inget förbises och alla parter förstår villkoren fullt ut.

Vad är en naken blankning?

Det finns också vad som kallas en naken blankning i dessa sammanhang. Den kan också kallas naken. Det är när man säljer aktier som man inte äger utan att ta ett lån. Detta är dock inte något som vanligtvis är tillåtet i Sverige. Det sker endast i extrema undantagsfall genom avtal eller om det är specifikt tillåtet enligt reglerna för aktiemarknaden.

Innan du blankar aktier är det viktigt att du garanterar att du kommer att kunna uppfylla kontraktet. Detta görs vanligtvis i alla fall som rör blankoaktier – annars skulle en sådan aktie bli olaglig och ogiltig. När du funderar på om du ska genomföra detta företag eller inte ska du därför se till att du kan betala tillbaka eventuella förluster oavsett utfall; väga varje potentiell fördel och nackdel i förväg.

Är det någon skillnad på blanka värdepapper?

En aktie är en typ av värdepapper som vanligtvis kallas ”blankotitlar” Även om det handlar om att sälja värdepapper som du inte fysiskt äger är den underliggande principen konstant. Om transaktionsbeloppet är högt måste det rapporteras till den finansiella tillsynsmyndigheten för att uppfylla kraven i lagstiftningen.

Att delta i blankning av värdepapper bör inte tas lättvindigt. Det är viktigt att grundligt undersöka vad som gäller för den här typen av handel innan man bestämmer sig för om den är lämplig för dig. Det är inte alla personer som kvalificerar sig för att handla med dessa typer av aktier, så en undersökning med din mäklare måste först och främst äga rum. Dessutom måste det finnas ett accepterat krav på säkerhet från dig innan något avtal kan träffas.

Var medveten om att även när det handlar om till synes lönsamma investeringar kan det ibland leda till förluster; målet här är i allmänhet att köpa tillbaka aktier till en lägre kurs än vad som ursprungligen såldes, men tänk på att deras värde också kan öka medan de är utlånade – vilket leder till kapitalförlust i stället för vinstvinster!

Glöm inte att vissa aktier innebär anmälningsskyldighet

Oavsett om du är en fysisk eller juridisk person är du ibland skyldig att anmäla aktielån till Finansinspektionen. I så fall gäller följande uppgifter:

Daytrading

Detta är säkerhetskraven då du ska blanka aktier

Som låntagare kommer du att bli ombedd att lämna en säkerhet när du blankar en aktie. Detta är en sammanfattning av vad som gäller i detta avseende

Vad kostar det att köpa blanka aktier?

Det finns ett pris för att köpa glänsande aktier – precis som vilken vanlig mäklaravgift som helst. När du använder en mäklare får du dessutom betala en administrativ avgift; Avanzas avgift är till exempel 199 kronor. Men om du köper tillbaka aktierna samma dag som du köpte dem finns det inga extra avgifter att oroa sig för! Alternativt, om du väljer att förvärva nakna aktier och behålla dem i mer än en dag – kom ihåg att låneränta alltid gäller i sådana fall. Det är viktigt att beräkna din vinst eller förlust. Ta dig tid att undersöka alla avgifter och eventuella extrakostnader innan du fattar ditt slutgiltiga beslut för att se till att du maximerar din lönsamhet. På så sätt vet du utan tvekan om det är lönsamt eller inte.

Vilka risker finns det med att blanka aktier?

Med korta aktier finns det alltid en potentiell förlust av pengar, vilket är fallet med alla investeringar. Eftersom du dessutom betalar ränta på ditt köp samtidigt som du tar hänsyn till att priserna kan förbli stillastående – vilket resulterar i en monetär nettoförlust – vore det klokt att noggrant väga dina alternativ innan du fattar några beslut om sådana affärer.

Den konventionella visdomen är att en aktie kan falla 100 procent, medan dess uppgång kan vara obegränsad, förutsatt att det finns rimliga gränser. När det gäller blankning måste man ändå ta hänsyn till andra påverkansfaktorer, t.ex. budpriser och deras förmåga att positivt påverka kostnaderna.

börsen idag logo

Fördelar och nackdelar med blankning

Att korta aktier kan snabbt bli mycket dyrt om investeraren har gissat fel på aktiens utveckling. En investerare som har köpt aktier kan bara förlora högst 100 % av sin investering om värdet på aktien visar sig vara noll.

En investerare som har valt en kortsiktig synvinkel riskerar dock att förlora mycket mer än 100 procent om han eller hon har fel. Denna fara beror på att det inte finns någon begränsning för hur mycket aktier kan stiga i värde; teoretiskt sett skulle de kunna fortsätta att klättra över 100 eller tusentals procent och till och med längre än så. Trots möjligheterna till framgång är det viktigt att komma ihåg att när du investerar i lånade aktier måste du betala avgifter. Oavsett om dina investeringar lyckas eller inte kommer dessa avgifter fortfarande att vara tillämpliga. Dessutom; om allt går enligt planerna – måste ränta också betalas utöver andra avgifter som är förknippade med att låna sådana aktier.

När det är dags att återköpa aktier kan det vara svårt att förvärva en tillräcklig mängd aktier eftersom flera investerare vanligtvis är ute efter dem samtidigt. Om många handlare dessutom försöker köpa tillbaka sina aktier allihop när marknaden eller en specifik aktie plötsligt börjar sjunka i värde finns det alltid en risk att man hamnar i en så kallad ”short squeeze”.

Trots riskerna finns det potential för en betydande avkastning på investeringar (ROI) med blankning om du fattar kloka beslut och tar kalkylerade chanser. Om en investerares förutsägelser är korrekta kan han skörda frukterna av sina spekulationer.

För den oförskräckta investeraren kan blankning leda till enorma rikedomar utan att det kostar pengar. Denna riskfyllda strategi är dock inte för nybörjare – endast de som har avancerade kunskaper om aktiemarknadens trender bör överväga den. Om du är nybörjare på investeringsområdet bör du ta dig tid att studera hur aktier fungerar och skapa en sund plan innan du ger dig i kast med blankning. Oavsett din erfarenhetsnivå ska du alltid vara medveten om potentiella risker när du utforskar denna investeringstaktik!

Även om det kan tyckas vara ett säkrare alternativ för vissa, är strategier som blankning av fonder fortfarande förenade med en viss risk. Risken för att en short squeeze ska inträffa är liten, men fullständig säkerhet kan aldrig garanteras.

Varför lånar någon ut och ger möjlighet till att blanka aktier?

Det är alltid möjligt att begära återlämnande av en aktie. Detta görs vanligtvis av stora fondbolag eller pensionsstiftelser. De tjänar ränta på sin investering.

Börsen Idag

Ett räkneexempel för att blanka aktier

Om du köpte 1 000 blankoaktier till ett värde av 100 kronor vardera skulle det totala värdet vara 100 000 kronor. Låt oss anta att samma aktier sedan kan säljas vidare till ett lägre pris på 80 000 kronor; detta skulle ge en vinstmarginal på tjugotusen kronor (20 000 SEK).

Båda parter är glada

När blankning inleds gynnas båda parter i slutändan. Du gör en vinst på dina sålda aktier och den som lånar ut aktierna får en vinst. Detta resultat bör man förvänta sig när man engagerar sig i denna typ av transaktion; det handlar om att skapa ömsesidigt fördelaktiga vinster för varje inblandad individ.

Andra namn på blankning

I investeringsvärlden är kortförsäljning kanske den mest använda termen, men det kan också kallas ”kort position” eller till och med ”lying short”. Så länge du befinner dig på en engelskbaserad webbplats kommer dock kunskapen om denna praxis troligen att komma med ord som ”short selling”. På andra webbplatser? Då kan det mycket väl gå under ett annat namn – till exempel ”shorting”.

Fördelar med blanka aktier

Att låna blankoaktier är ett bra sätt att tjäna pengar när aktiekursen sjunker. Om du dessutom planerar att blankning under en längre tid kan du använda pengarna från försäljningen som en riskfri investering. Det är verkligen ett av dessa ”win-win”-scenarier som kan ge positiva resultat!

Nackdelar med blankning

Det finns några nackdelar med blankning, men den mest påtagliga är att du går miste om vinster om aktien ökar i värde. Dessutom kan det leda till höga räntekostnader om du lånar aktier över natten, till skillnad från när du handlar med vanliga aktier. Därför är det viktigt att investerare väger sina alternativ och frågar sig om det är värt att ta denna risk eller inte.

Detta händer då långivaren vill ha tillbaka sina blanka aktier

Även om det kan vara oförutsägbart finns det alltid en möjlighet att långivaren när som helst kan kräva tillbaka sina lager. Detta skulle tvinga dig att sälja dem när det är minst lämpligt, något som vanligtvis inte är förknippat med stamaktier som ger full kontroll över tidpunkten för försäljningen.

Om du inte kan behålla lagren över natten riskerar du att behöva sälja dem när de inte är lönsamma – denna rädsla håller många borta från en sådan satsning. Dessutom kan det också finnas illvilliga individer som sprider dåliga recensioner för att minska dess värde; något som absolut bör undvikas.

Så hittar du blankningsbara aktier

Det är sant att inte alla aktier är berättigade att säljas korta, eftersom många företag har ett förbud mot denna typ av transaktion. Lyckligtvis är det ganska enkelt att hitta och köpa de som är tillåtna; Avanza har en omfattande lista över organisationer som är öppna för lån. Även om risken med aktietransaktioner kan verka rimlig ur en småskalig investerares perspektiv, tenderar dock större företag att ta mycket mindre risker när de spekulerar med sina pengar genom att endast investera i aktier som de har undersökt och prognostiserat utförligt över tid. När du börjar undersöka vilka aktier som kan passa dina mål bäst – se därför till att du tar hänsyn till alla tillhörande prognoser och åsikter så att du med större sannolikhet kommer att skörda frukterna!

Sammanfattning

Även om det kan vara svårt att vänja sig vid konceptet med blankaktier, är de inte avsedda för alla. Till skillnad från traditionella aktiemarknader som belönar investerare när aktierna stiger, tjänar Shiny Shares pengar när priserna sjunker. Dessutom äger du inte dina utlånade aktier utan har dem bara utlånade, vilket gör det till en unik satsning jämfört med andra investeringsmöjligheter. Avanza är en idealisk mäklare om blankning av dessa typer av aktier är något som du vill ägna dig åt – deras vägledning och expertis med pappersarbete kan visa sig ovärderlig! Tänk dock på: innan några avtal kan säkras eller slutföras måste säkerheter avsättas för denna typ av lån.

FAQ

Vanliga frågor om blankning

Blankning innebär en typ av lån där du förväntar dig att värdet på aktierna kommer att minska. Det fungerar så här: Du lånar aktier av en annan person, säljer dem på en gång och hoppas att priset sjunker efteråt. Om det verkligen går ner i värde köper du tillbaka dem igen till en lägre kostnad innan du återlämnar de ursprungliga lånade aktierna till ägaren – och genererar på så sätt vinster på en ständigt sjunkande marknad eller närhelst det upptäcks en övervärdering inom vissa värdepapper.

Att blanka kan vara dyrt, eftersom en procentuell avgift vanligtvis tas ut för att låna aktier. Dessutom kan handelskostnader som provisioner och stämpelskatt tillkomma beroende på vilken mäklare som används. Förluster från blankning kan också vara svåra att återfå om aktiens värde stiger, vilket gör det viktigt att se till att det finns tillräckliga säkerheter innan man ägnar sig åt detta.

Det är möjligt att blankat aktier på de flesta större börser, inklusive NYSE och Nasdaq. Det finns också många online-mäklare som erbjuder ett brett utbud av blankningsmöjligheter. Dessa företag har vanligtvis lägre avgifter än traditionella mäklare, vilket kan göra dem mer attraktiva för investerare som regelbundet ägnar sig åt blankning.

Kortförsäljning av aktier är en attraktiv investeringsstrategi för dem som tror att en viss aktie är övervärderad och snart kommer att sjunka i värde. På så sätt kan investerare dra nytta av den tillfälliga felaktiga prissättningen på marknaden och skörda potentiella vinster när priset sjunker. Kortförsäljning gör det också möjligt för investerare att skydda sina portföljer mot förluster från andra investeringar.

Privata investerare kan sälja aktier kort. Man måste dock komma ihåg att detta är en mycket spekulativ investeringsstrategi och att den endast bör göras efter en noggrann granskning.

När en person väljer att låna ut en aktie erbjuder han eller hon en annan person rätten att handla med aktien. Detta kan göras av olika skäl, bland annat för att skapa intäkter eller för att minska faran med att äga en viss investering. När någon lånar ut sina aktier får han eller hon ersättning för detta; detta kan antingen vara i form av en fast betalning eller som en del av värdet på den särskilda tillgången. Dessutom har utlånarna vanligtvis ett skydd mot eventuella förluster om priset sjunker på grund av marknadsförhållandena.

Även om det inte finns något enkelt svar på frågan om det är klokt eller inte att sälja aktier på kort sikt, kan man inte förneka att denna metod kan ge stora vinster om den hanteras korrekt. Även om den medför vissa risker och kan sänka ett företags aktiekurs, kan blankning av aktier med vaksam uppmärksamhet och korrekt genomförande mycket väl visa sig vara en mycket fördelaktig investeringsstrategi.

Short-säljare antar vanligtvis att en aktie är övervärderad och kommer att minska i värde, så de säljer sina aktier snabbt. När det sedan någon gång senare blir billigare att förvärva dem igen köper de tillbaka samma aktier från marknaden.